Wednesday, March 4, 2009

sejarah suzuki swift/cultus

aku antara peminat sket ngn suzuki swift ni..huhuhu..so ni nk cter sket ape yg aku tau pasal sejarah kete nieh....

suzuki cultus yg pertama diperkenal kn di JDM pada tahun 1983 dan selepas tu diperkenalkn pada 7 negara dengan nama suzuki swift atau pn dikenali sebagai geo metro..

swift mempunyai 3 generasi..mari kite lihat satu persatu...



Generasi pertama

generasi pertama ini dikenali sebagai SA310..dan telah ditukar dgn nama Cultus pada tahun 1983..dan amerika telah mengimport model kesana pada tahun 1985 dan menggunakan nama hevrolet/geo sprint..



dari segi prestasi enjin SA-310 ini...ia mempunyai 2 model enjin...daripada :-

- G family yg mempuyai 3 piston dan bersesaran 993cc

- keluaran 4 piston yg bersesaran 1324cc..mempunyai kuasa dari 60PS (44KW) hingga 75PS(55KW)..

model ini juga menggeluarkn enjin versi turbocharger yg mampu mengelegak sehingga 80PS(59KW)...


GENERASI KE 2


Dikeluarkan pada tahun 1988 mempunyai 3 pintu serta 5 pintu...


enjin dipertingkat kan oleh G-series seperti generasi pertama mempunyai 1.0L dan 1.3L..dan mempunyai SOHC 16 valve(ni pn da kire kuat) mampu menjana 58PS hingga 82PS...

pada tahun itu juga pihak suzuki telah mengeluar kn model 4WD dengan enjin lebih besar....

pada tahun yg sama jugak..telah lahirlah model suzuki swift cultus GTI bersesaran 1.3 L model G13B yg mampu menjana 115PS (85Kw)

11.5:1 compression ratio, tubular exhaust headers, a tubular intake manifold, larger camshafts and a reprogrammed ECU...

korang bygkn laa...kete kecik da bleh jana dalam 140HP da lebih kurang Vtec 1.6 da...ni yg aku tergilakn ni..huhuu...




Gti limited version ni juga di jepun dipanggil GTI suzuka edition. sempena nama team suzuka racing track...pada tahun itu...GTi ini diiktiraf sebagai kereta yg paling power dalam model kelas nyadan VVT


.




so...smpai sini dulu...nnti generasi seterusnya aku akan ceritakn..huhu...

1 comments:

mohazam said...

up la plak pasal kancil belalang..
hehehe